(2013. december 09. 00:00)
Télen is zajlik az építkezés a hargitafürdői mofettáknál, viszont a település teljes úthálózatát érintő munkálatokkal leállt a kivitelező, a fejlesztéseket tavasszal folytatják.

Az infrastruktúrát feljavító munkákat október elején kezdték el Hargitafürdőn, az elmúlt két hónap alatt elkészültek a közvilágítás kábelhálózatának lefektetésével, és két kisebb utcát raktak ki kockakövekkel. A főleg turizmusból élő település úthálózata közel 5,5 kilométer hosszú, és több mint tíz kisebb utcácskával rendelkezik. A tervek szerint utóbbiakat kockakővel burkolják, a nagyobb útvonalakat pedig leaszfaltozzák, de majd csak tavasszal.

„Az utakat tekintve nem vagyunk elégedettek a munkálat ütemével, és erre fel is hívtuk a kivitelező, Tectum Company Rt. figyelmét. Elvárjuk, hogy jövő tavaszra kellő erővel vágjon neki a munkának" – mondta Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. Hozzátette, az is elvárás volt a kivitelező irányába, hogy a munkálatok befagyasztásával gyűjtsék össze az építkezési anyagokat a közterekről, hogy azok ne zavarják a síszezonra érkező látogatókat.
A tervek szerint Hargitafürdőn jövő őszig teljesen felújítják a közvilágítást, az utakat, továbbá járdákat, gyalogosbejárókat, valamint parkolókat alakítanak ki. A munkálatokat a Regionális Operatív Program által biztosított 15 millió lejből valósítják meg.

Fedél a mofettagödrök fölött

A hargitafürdői mofettákról érdeklődve az alpolgármester elmondta, úgy látják, jól haladnak az építéssel. A kivitelező cég, az Impex Aurora Kft. munkatársai szeptember végén láttak hozzá a régi mofettaépítmények bontásához, és azóta a kéngázas gödrök fölé két teljesen új, faszerkezetes építményt húztak. Mindkét gödör fölé fedél került, így télen is tudják folytatni az építkezést. „Falazást, burkolást, a tetőtér kiépítését és egyéb belső munkálatokat végeznek a tél folyamán" – sorolta Szőke Domokos.
A csíkszeredai önkormányzat saját költségvetéséből finanszírozza a mofetták felújítását. A tervek alapján a két kénes gödröt összekötik, és a köztük lévő épületben alakítanak ki raktárhelyiséget, kazánházat, ügyfélfogadót, mosdót, öltözőt és orvosi rendelőt, míg az emeleten vendégszobáknak adnak helyet. Az elképzelések szerint jövő őszig fejeznék be az építkezést, és akkor nyitnák meg a mofettákat a látogatók előtt.

Barabás Hajnal
http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/teto-alatt-a-mofettagodrok
Vissza

Új hozzászólás

Név:
Email-cím:
Bejegyzés:
Ellenörző kód:  

További híreink