Hargitafürdő
A közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó Hargitafürdő helyi érdekeltségű üdülőtelep a várostól
19 km-re, 1250–1400 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, Hargita megye legmagasabban fekvő települése. Megközelíteni a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő, DN 13 megyei útszakaszról lehet, a Tolvajos-tetői leágazástól (hármas kereszt) a 138 A megyei úton, amely jó minőségű, aszfaltozott, 7 km hosszú, mindig járható, időjárástól függetlenül.
A település fontos szerepet játszik a vidék turisztikai életében, számos lehetőséget nyújt pihenésre, kikapcsolódásra, sportolásra. A téli sportok kedvelői összesen 7 km, különböző nehézségű pályákon hódolhatnak szenvedélyüknek. A síelésre alkalmas hó általában 4 hónapot tart. A hóréteg átlagos vastagsága 60–70 cm.
Nyáron a mofetták csodatevő hatását élvezhetik a gyógyulni vágyók, a gyalogtúra-kedvelők két kijelölt turistaösvényen fedezhetik fel a táj szépségeit. A kerékpározóknak egy majdnem 7 km hosszú hegyi kerékpárút létesült. Felejthetetlen élményt nyújtó kalandpark is épült, a másfél hektárnyi területen kialakított pályákon kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik ügyességüket és erejüket.
Hargitafürdőt az elmúlt évtizedekben a kaolin kitermelése, ásványvízforrásai (borvizek) és mofettája tette ismertté. Napjainkban Hargifürdő jelene és jövője a turizmus, ennek érdekében több korszerű infrastrukturális megvalósulás is született: aszfaltozott biatlonpálya, kerékpárút, kalandpark, korszerű jégpálya épült.
A hargitafürdői borvizek (ásványvizek) szív- és érrendszeri megbetegedésekre, illetve krónikus
gyulladásokra javallottak.
Források: Csipike, Vallató, Piricske, Szemvíz, Lobogó. A Vallató-, illetve Lobogó-forrás egyben feredő
(fürdőmedence) is.